Història

Cronologia d’alguns moments destacats de la nostra història:

Agost de 1921: es crea el primer camp de “Fot-ball” i altres jocs a l’aire lliure a la vila de de Moià. Era als camps de Can Carner, on ara hi ha l’edifici del “Gran Hotel”. Estava orientat en direcció Barcelona, o sigui, fent pendent.

Desembre de 1922: davant del creixement de l’entusiasme pel futbol, es comença a habilitar un nou camp d’esports. El Centre de Cultura arrenda un tros de terra per tenir un camp fix i a propòsit per a jugar a futbol. S’inagura per les festes de Nadal, i estava situat sota la part del darrere de les cases del carrer del Palau. Col·locat en direcció Manresa-Vic, limitava amb l’actual carrer dels Gravadors Abadal. El dia Nadal es juga el primer partit de futbol entre joves de Moià i joves del Bages.

Setembre de 1923: es crea la primera junta del futbol. S’escullen els colors de l’equip: groc i negre (fins llavors s’havia portat una samarreta blanc i blava). També es fa el disseny de l’escut. Seguint la tendència d’utilitzar noms anglesos, es crea el Futbol Club Moià, jugant el seu primer partit el 7 d’octubre de 1923.

1933-1936: no hi ha constància de cap activitat futbolística.

1937: es torna a practicar el futbol, però al camp de Castellnou, situat entre Castellnou i la Torre del Fum, tocant al camí antic de Moià a Castellnou, prop de la bassa dels molins de Castellnou.

1940: el futbol torna a passar hores baixes, i en canvi, el bàsquet rep un fort impuls amb quatre equips a Moià.

1943: es reprèn la pràctica del futbol.

Novembre 1945: el club s’afilia per primera vegada a la Federació Catalana de Futbol.

Març 1947: s’inaugura el nou camp d’esports del Club, a la carretera de Barcelona, on actualment hi ha la piscina del club. La inauguració oficial va tenir lloc a l’agost, venint a jugar el FC Barcelona. La junta del club, creu que no ha de limitar les activitats esportives a la pràctica exculsiva del futbol, i és per això que el Futbol Club Moià passa a anomenar-se Club Esportiu Moià (o bé Club Deportivo Moyá, segons la forma castellana de l’època). Ben aviat es comença a jugar a bàsquet, escacs i tennis taula.

Temporada 1947-1948: va defensar els colors del CE Moià, el jugador Gustau Biosca, que més endavant jugaria amb el FC Barcelona i arribaria a ser jugador internacional.

1950: es forma el primer equip infantil (o juvenil).

Agost 1953: s’inaugura el frontó i altres instal·lacions annexes. 

1965-1966: es desperta l’afició pel tennis i es comença a practicar al camp de futbol i al frontó.

Juny 1967: es crea la secció d’escacs. Es forma un equip de bàsquet femení per primera vegada al club. Aquell mateix any, el nombre total de socis del Club arriba als 250.

1971: neix el primer equip de futbol femení.

1972: cinquantè aniversari del Club Esportiu Moià.

1974: es va construint i definint la zona esportiva: dues pistes de tennis i la tribuna del nou camp de futbol. Aquest, es trasllada al costat, limitant amb el carrer del Remei, on estia ubicat actualment.

1975: es construeix la piscina que està ubicada a l’espai de l’antic camp de futbol, tocant a la carretera de Barcelona. Aquesta, disposa de dues piscines: una, de 25 metres i 6 carrers, i una altra de petita.

1976: es crea la Palestra, un organ informatiu de caire periòdic (trimestral). La revista, contenia, a més a més de l’editorial i el resum de l’assemblea, la crònica de les seccions de futbol, tennis, natació i escacs, és a dir, les habituals. 

1979: es crea la secció de petanca. El CE Moià es va consolidant com una de les entitats més importants de la vila i un centre de trobada entre residents a Moià i aquells que hi venien a gaudir-ne els caps de setmana i estius.

1985: s’organitza el primer Open de Tennis del CE Moià. Hi ha en joc 125.000 pessetes en premis.

1987: el tercer Open de Tennis organitzat pel club, atrau a jugadors de tot Catalunya. El nivell de joc i de jugadors creix, i es reparteixen 225.000 pessetes en premis.   

1997: el Club Esportiu Moià celebra els seu setanta-cinquè aniversari. Es publica un número extraordinari de la Palestra amb la col·laboració de molta gent del club i de fora. És un document important ja que explica de forma detallada i rigurosa la història del Club.

2006: inauguració del camp de futbol de gespa artificial.

2015: es construeixen dues pistes de pàdel, que s’ubiquen al lloc de les antigues pistes de petanca.

2017: s’inaugura una tercera pista de pàdel.

2019: s’estrena una pista de tennis gespa artificial. Es canvia la superfície d’una de les 5 pistes de tennis per practicar una modalitat més ràpida d’aquest mateix esport.  

Actualment el Club contribueix en la formació de molts dels nens i nenes de Moià amb el manteniment de diversos equips de futbol, cursets de tenis, de pàdel, de natació, campus d’estiu, etc.

2022: centenari del CE Moià. Properament més informació.

Possiblement el primer equip de futbol del Club Esportiu Moià (1922)